Koliko so češnje škropljene?

Češnje so škropjene minimalno, le kolikor je res nujno potrebno v času cvetenja. V času cvetenja se škropijo proti cvetni moniliji ter proti...

Smetanova strnjenka s češnjami

Popularna smetanova sladica (bolj znana kot panakota) z osvežujočim in aromatičnim češnjevim dodatkom.

Sestavine:

  • 7,5 dl sladke smetane za stepanje (33 % maščobe)
  • 2,5 dl mleka
  • 500 g češenj
  • 220 g sladkorja
  • 1,8 dl rdečega porta
  • 2 žlici staranega balzamičnega kisa
  • 3 žličke želatine v prahu
  • 1 žlička vanilijevega izvlečka in ščepec soli


predpriprava
■ Želatino stresemo v hladno mleko, premešamo in pustimo nekaj minut, da nabrekne.
■ Češnje razkoščičimo in stresemo v posodo.

priprava
■ Smetanova strnjenka. V posodi pristavimo in zavremo sladko smetano, mleko in polovico sladkorja. Približno pol decilitra vroče smetane prilijemo k želatini v mleku. Premešamo, da se želatina razpusti, nato pa vse skupaj vmešamo v preostalo vročo smetano. Dodamo vanilijev izvleček in sol, premešamo in precedimo skozi fino cedilo. Vročo maso nalijemo v manjše modelčke. Ko se ohladi, vsak modelček pokrijemo s prozorno folijo in za 4 ure postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
■ Češnjeva omaka. Češnje potresemo s preostalim sladkorjem ter prelijemo s portom in balzamičnim kisom; gl. izboljšanje. Pristavimo, počasi zavremo in kuhljamo približno 15 minut, da se češnje zmehčajo, omaka pa nekoliko zgosti. Omako nazadnje odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.

Več pa si lahko preberete na www.gurman.eu.