Koliko so češnje škropljene?

Češnje so škropjene minimalno, le kolikor je res nujno potrebno v času cvetenja. V času cvetenja se škropijo proti cvetni moniliji ter proti...

Naša zgodba

cesnje baner 556

Pripoved naše sadjarske zgodbe bi malo v šali lahko pričeli takole; pred petnajstimi leti je oče na vrtu posadil tri češnje, za katere ni nihče skrbel in so se po nekaj letih posušile. Danes pa imamo v treh sadovnjakih 2700 češnjevih dreves!

Na Dolenjskem smo  imeli manjšo parcelo kamor smo se leta 2004 odločili zasaditi 500 češnjevih dreves, na začudenje vseh, ki so pričakovali trto.
Po opravljenih  analizah sestave prsti ter klimatskih razmer smo v sodelovanju s  strokovnjaki z biotehnične fakultete določili asortima primeren za dane pogoje. Asortima je sestavljen tako, da pokrijemo vseh pet češnjevih tednov, to je obdobje v katerih sadeži zorijo glede na sorto.delo 4
Na podlagi analiz smo se odločili za nizko podlago gisela5, katere lastnost je, da hitro pride v rodnost, vendar so drevesa šibke rasti in kot take zelo dovzetna za razne klimatske ekstreme in nepravilno oskrbo.
Ker se je izkazalo da obstoječi sadovnjak ni rentabilen smo se odločili za širitev in postavili šedva sadovnjaka s skupno 2700 drevesi, ki pa še niso vsa  v polni rodnosti. Naš cilj pa je 5000 dreves v sodobno opremljenih sadovnjakih.

Intenzivno delo v sadovnjakih se prične že konec meseca februarja ali pa takoj ko skopni sneg in traja do sredine julija. V tem času se cela družina posveti samo delu v sodovnjakih in tega res nikoli ne zmanjka.

 

cesnje 9Najobsežnejša dela predstavlja oblikovanje drevesnih krošenj, kar obsega obrezovanje in navezovanje vej (krošnja naj bi imela 5 etaž, v vsaki etaži 4-5 veje in med posameznimi  etažami naj bi bilo  50 cm, zato je prav vsako vejo potrebno navezati in usmeriti v pravilni pravokotni položaj glede na deblo).
Poleg formiranja krošenj pa je najzamudnejše delo obiranje. Obiranje zahteva veliko spretnih ter potrpežljivih rok, kajti vsak sadež mora biti oddtrgan s pecljem v fazi polne zrelosti in po potrebi sortiran.
Večino dela opravimo sami  v vrhuncih pa nam na pomoč priskočijo okoliški prebivalci. Z znanjem in nasveti pa nam ob strani stojijo strokovnjaki z biotehnične fakultete.

Vseskozi stremimo k vzgoji in pridelavi češenj vrhunske kakovosti, pridelane na okolju in človeku prijazen način, saj verjamemo, da je to edini način ki prinese dolgoročni uspeh in vsesplošno zadovoljstvo. Posredno želimo ljudi izobraževat ter spodbujati k uporabi domačega sezonskega sadja ter jih naučiti oceniti in ceniti kvaliteto in poreklo sadeža. delo 1

 ...seveda se nam tudi sedaj tu in tam kakšna sadika posušili vendar je to razmerje bistveno boljše od tistega izpred petnajstih let.

In ja, na Dolenjskem poleg trte odlično uspevajo tudi češnje!